Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

«Στην εποχή του Καλλικράτη, Πρωτοστατούμε, Διεκδικούμε, Αλλάζουμε»

Εισαγωγική Ομιλία ΖΕΦΗΣ ΔΗΜΑΔΑΜΑ, ΓΡΑΜΜΑΤΕΩΣ ΤΟΜΕΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΠΑΣΟΚ στην Ημερίδα του Τομέα Γυναικών του ΠΑΣΟΚ
Αγαπητοί προσκεκλημένοι, αξιότιμα μέλη της κυβέρνησης
και της τοπικής αυτοδιοίκησης
Φίλες & Φίλοι
Πήραμε την πρωτοβουλία ως Τομέας Γυναικών του ΠΑΣΟΚ να διοργανώσουμε την σημερινή ημερίδα 22 ημέρες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές αφουγκραζόμενοι τη φωνή των πολιτών.
Η ημερίδα μας υλοποιείται για τρεις λόγους που αναφέρονται και στο τίτλο ημερίδας: «Πρωτοστατούμε-Διεκδικούμε-Aλλάζουμε»
Πρώτον γιατί πιστεύουμε στη...
μεγάλη μεταρρύθμιση που πραγματοποιείται με τον Καλλικράτη και θέλουμε να καλέσουμε τις γυναίκες να συμμετέχουν και να πρωτοστατήσουν σε αυτή την πραγματικά ιστορική αλλαγή.
Δεύτερο επειδή θέλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι θα διεκδικήσουμε μαζί με όλες τις γυναίκες και τους γυναικείους φορείς την ισότιμη συμμετοχή των γυναικών σε αυτή την νέα πορεία.
Και τρίτο επειδή πιστεύουμε και θέλουμε να το αναδείξουμε ότι η νέα πορεία στην οποία έχει εισέλθει η χώρα και η μεγάλη προσπάθεια που πρέπει να καταβληθεί απαιτεί και την αλλαγή κατεστημένων αντιλήψεων νοοτροπιών την πρακτικών όλων μας.
Και είμαστε πεπεισμένοι ότι πρόσφατα νόμος 3852/2010, ο νόμος Καλλικράτη υποστηρίζει την σύγχρονη οπτική που αποζητούμε.
Η μεταρρύθμιση Καλλικράτη αναφορικά με τη νέα δομή της τοπικής αυτοδιοίκησης εισάγει στη χώρα μας καινοτομίες που ήτανε εδώ και καιρό αναγκαίες, ώστε να λειτουργήσει η τοπική αυτοδιοίκηση πιο αποτελεσματικά και αποδοτικά.
Οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές του Νοεμβρίου θα δημιουργήσουν ένα ριζικά διαφορετικό αυτοδιοικητικό περιβάλλον.
Το συγκεντρωτικό κράτος με τους παλαιούς δήμους και νομαρχίες χωρίς ουσιαστικές αρμοδιότητες, δίνουν τη θέση τους σε δομές με πιο δημοκρατική πιο αποκεντρωμένη σκοπιά, πιο κοντά στον πολίτη.
Βασικό μέλημα αυτού του νόμου είναι να επιλύονται τα προβλήματα εκεί που εμφανίζονται, σε τοπικό επίπεδο.
Γενικός Κανόνας αυτής της νέας δομής θα είναι η αρχή της επικουρικότητας, η οποία λέει ότι η Κεντρική Διοίκηση δρα μόνο, όταν μια προβλεπόμενη δράση είναι αδύνατον να επιτευχθεί επαρκώς από την τοπική αυτοδιοίκηση.
Η δημιουργία μιας ενιαίας αποκεντρωμένης διοίκησης εξασφαλίζει την αποσυγκέντρωση αρμοδιοτήτων της κεντρικής διοίκησης, και τον καλύτερο συντονισμό των διαφόρων περιφερειακών υπηρεσιών των υπουργείων.
Παράλληλα, με τη συγκρότηση αιρετών Περιφερειών διευρύνονται σημαντικά οι αρμοδιότητες της αυτοδιοίκησης, εξασφαλίζονται νέοι πόροι και παρέχονται νέα μέσα για τη λειτουργία της. Στόχος είναι η προαγωγή της κοινωνικής ευημερίας και την ισόρροπη οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή της χώρας.
Οι βασικές κατευθύνσεις του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ είναι η ενδυνάμωση του αναπτυξιακού ρόλου των ΟΤΑ μέσα από τη διαμόρφωση των αναγκαίων εκείνων συνθηκών για την ανάληψη πρωτοβουλιών για το σχεδιασμό και την υλοποίηση της τοπικής και περιφερειακής πολιτικής.
Στους νέους δήμους μεταφέρονται μια σειρά από αρμοδιότητες σε καίριους τομείς όπως:
• υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας,
• πολεοδομικές αρμοδιότητες,
• υλοποίηση προγραμμάτων δημόσιας υγιεινής,
• χορήγηση επαγγελματικών αδειών
• ανέγερση σχολείων και μεταφορά μαθητών.
Στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση μεταφέρονται αρμοδιότητες, όπως:
• διαχείριση των περιφερειακών επιχειρησιακών προγραμμάτων
• οι διευθύνσεις δημοσίων έργων, συντήρησης και κατασκευής έργων
• οι διευθύνσεις περιβάλλοντος και χωροταξίας
• οι δημόσιες υγειονομικές περιφέρειες
• η εκτέλεση των εγγειοβελτιωτικών έργων.
Η Περιφέρεια θα συμμετέχει πλέον στην όλη διαδικασία κατάρτισης και εφαρμογής του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (Ε.Σ.Π.Α.) για την προγραμματική περίοδο 2007-2013. Με τον τρόπο αυτό η περιφερειακή αυτοδιοίκηση γίνεται ο βασικός πυλώνας του αναπτυξιακού προγραμματισμού.
Ο «Καλλικράτης» εισάγει επίσης ένα τριπλό σύστημα διασφάλισης της νομιμότητας και εγγύησης του δημοσίου συμφέροντος με ένα νέο σύστημα Εποπτείας, την επέκταση των ελέγχων από το Ελεγκτικό Συνέδριο και την καθολική υποχρέωση ανάρτησης στο διαδίκτυο όλων των αποφάσεων των ΟΤΑ.
Επίσης καθιερώνεται διαφάνεια στα οικονομικά των δήμων, υποχρέωση κατάρτισης προϋπολογισμού προγραμμάτων και δίκαιη κατανομή πόρων. Η διασφάλιση της ορθής δημοσιονομικής διαχείρισης του φορέα θα εξασφαλίζεται πλέον με την τοποθέτηση στις οικονομικές υπηρεσίες των φορέων αυτών προϊσταμένων με αυξημένα προσόντα
Εν μέσω της μεγαλύτερης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που γνώρισε η χώρα μας μεταπολιτευτικά, ο θεσμός της αυτοδιοίκησης ενισχυμένος και ανανεωμένος, μπορεί και πρέπει να αποτελέσει ένα μοχλό αλλαγών, ανάπτυξης και κινητοποίησης της κοινωνίας σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο και μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα μαζί με τις προσπάθειες της κυβέρνησης και της κεντρικής διοίκησης, στην γρηγορότερη έξοδο από την οικονομική κρίση.
Σε αυτή την νέα περίοδο που ανοίγεται μπροστά μας οι γυναίκες είναι αναγκαίο να πρωτοστατήσουν, να έχουν τη δική τους συμμετοχή και συμβολή. Και δεν μιλάω για συμβολική συμμετοχή αλλά για ουσιαστική πρωταγωνιστική παρέμβαση εκεί που παίρνονται οι αποφάσεις εκεί που δρομολογούνται οι εξελίξεις.
Οι γυναίκες του ΠΑΣΟΚ από το 1981 και ύστερα έχουν δώσει ιδιαίτερο βάρος και δυναμική στον αγώνα για την ισότητα των φύλων. Ο πρωθυπουργός ο Γιώργος Παπανδρέου, ανέδειξε το κοινωνικό φύλο ως κεντρικό θέμα στα κύρια πολιτικά κείμενα και κυρίαρχο στη διαβούλευση του κόμματος για τη δημοκρατική Διακυβέρνηση και τη Συμμετοχική Δημοκρατία. Σήμερα, εμείς ως Τομέας Γυναικών ΠΑΣΟΚ ενισχύουμε και κλιμακώνουμε την υποστήριξη και πίεση για υλοποίηση όλων των προεκλογικών δεσμεύσεων στον τομέα της αποκατάστασης της ουσιαστικής ισότητας των φύλων, ενδεικτικά :
- Την ισότητα στη συμμετοχή ανδρών και γυναικών στη λήψη πολιτικών αποφάσεων σε όλα τα επίπεδα.
- Διεκδικούμε ποιότητα στις εργασιακές συνθήκες των γυναικών, κοινωνική προστασία και ασφάλιση, καλύτερους όρους στην φροντίδα των παιδιών και των ηλικιωμένων,
- Διεκδικούμε και εργαζόμαστε για την εξισορρόπηση επαγγελματικής, οικογενειακής και προσωπικής ζωής.
- Αντιμαχόμαστε τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, δίνοντας έμφαση στην αντιμετώπιση των προβλημάτων των μονογονεϊκών και πολύτεκνων οικογενειών.
Σε αυτό το σημείο υπογραμμίζω ότι εμείς ως τομέας γυναικών ΠΑΣΟΚ παραμένουμε στην κοινωνία με ιδιαίτερη ευαισθησία. Ο ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ έχει καθιερωθεί ως ο μήνας Πρόληψης & Ενημέρωσης για τον Καρκίνο του Στήθους. Θεωρούμε εξαιρετικά σημαντική την παρέμβαση σήμερα στην Ημερίδα μας για την Ενημέρωση και την Πρόληψη για τον Καρκίνο του Στήθους για όλες τις γυναίκες.
Μαζί μας έχουμε τη μη κυβερνητική οργάνωση ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ η οποία θα ωθήσει σε άλμα, σε υπέρβαση όλες και όλους μας, σε ένα στοίχημα ζωής..
Φίλες & φίλοι
Σ’ αυτές τις απαιτήσεις των καιρών πιστεύω ότι μπορούν οι γυναίκες ως εργαζόμενες, ως μητέρες, ως ενεργοί πολίτες να παίξουν σημαντικό ρόλο. Μένουν να αλλάξουμε ακόμη πολλά.
Εχουμε επιφορτισθεί ως κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με το βαρύ φορτίο να αλλάξουμε την πορεία της χώρας να αναστρέψουμε την φορά των πραγμάτων από την πορεία προς την καταστροφή στην πορεία προς την ανάπτυξη.
Με τη μεταρρύθμιση Καλλικράτη αλλάζουμε τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τις σχέσεις κράτους πολιτών και πολιτικού συστήματος, αλλά και τους όρους συμμετοχής τόσο στην κεντρική πολιτική σκηνή όσο και στην αυτοδιοίκηση. Έχουμε την ευκαιρία!
Σας ευχαριστώ και πάλι για την αθρόα συμμετοχή σας στην Ημερίδα μας. Ευχαριστώ από καρδιάς τη Γραμματεία του Τομέας μας και τους εθελοντές που αφιέρωσαν ακούραστα το χρόνο τους για την επιτυχία της σημερινής μας εκδήλωσης.
ΖΕΦΗ ΔΗΜΑΔΑΜΑ, ΓΡΑΜΜΑΤΕAΣ ΤΟΜΕΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΠΑΣΟΚ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails