Οι ενήλικοι που τρώνε πολλά γλυκά και άλλα τρόφιμα τα οποία προκαλούν απότομη αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του παγκρέατος, προειδοποιούν ιταλοί ερευνητές.
Σε μελέτη στην οποία συμμετείχαν σχεδόν 1.000 εθελοντές, το ένα τρίτο εκ των οποίων έπασχε από τη νόσο, ανακάλυψαν πως όσοι ακολουθούσαν διαιτολόγια με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου σε σύγκριση με... όσους ακολουθούσαν διαιτολόγια με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.
Ο γλυκαιμικός δείκτης αναφέρεται στο πόσο γρήγορα προκαλεί ένα τρόφιμο αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Τα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως το λευκό ψωμί, οι πατάτες και τα γλυκά, αυξάνουν γρήγορα και απότομα το σάκχαρο. Αντιθέτως, τα τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως οι φακές, η σόγια, το γιαούρτι και πολλά δημητριακά ολικής άλεσης, προκαλούν βαθμιαία και αργή αύξηση του σακχάρου.
Στη νέα μελέτη οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος για καρκίνο του παγκρέατος σχετίζεται μεν με τους υδατάνθρακες (στην κατηγορία αυτή ανήκουν το ψωμί, τα ζυμαρικά, το ρύζι, οι πατάτες, τα δημητριακά, τα φρούτα και τα γλυκά), αλλά όχι με όλους. Η συνολική κατανάλωση δεν τον επηρέαζε, ενώ η υψηλή κατανάλωση φρούτων δρούσε προστατευτικά.
Αντιθέτως, η συστηματική κατανάλωση τροφίμων με ζάχαρη (όπως γλυκά, καραμέλες, μέλι και μαρμελάδες) αύξανε τον κίνδυνο _ και όσο περισσότερα έτρωγε κανείς, τόσο το χειρότερο.
Το εύρημα αυτό υποδηλώνει ότι οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες (όπως η λευκή ζάχαρη) σχετίζονται άμεσα με τον κίνδυνο παγκρεατικού καρκίνου, αναφέρουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Annals of Epidemiology».
Η νέα μελέτη είναι η δεύτερη εφέτος που δείχνει ότι η ζάχαρη και ο καρκίνος στο πάγκρεας σχετίζονται. Η πρώτη δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο στην επιθεώρηση «Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention» και κατέδειξε συσχέτιση του καρκίνου αυτού με την αυξημένη κατανάλωση αναψυκτικών με ζάχαρη.
Ο καρκίνος του παγκρέατος είναι σχετικά σπάνιος, αλλά εξαιρετικά επικίνδυνος, καθώς δεν προκαλεί συμπτώματα για καιρό και έτσι συνήθως ανιχνεύεται όταν πια έχει εξαπλωθεί. Επιπλέον, δεν υπάρχουν ειδικές προληπτικές εξετάσεις για την ανίχνευσή του, γι' αυτό και οι ερευνητές προσπαθούν να εντοπίσουν τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξή του. Οι έως σήμερα μελέτες δείχνουν ότι το κάπνισμα και ο αρρύθμιστος σακχαρώδης διαβήτης είναι δύο τέτοιοι παράγοντες. Ο ρόλος της διατροφής, όμως, παραμένει ασαφής.
Την παρούσα μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Ιδρυμα Φαρμακολογικής Ερευνας Μάριο Νέγκρι, στο Μιλάνο, οι οποίοι πήραν λεπτομερείς πληροφορίες για το ιατρικό ιστορικό και τον τρόπο ζωής 326 πασχόντων από καρκίνο του παγκρέατος. Μεταξύ άλλων, οι ασθενείς συμπλήρωσαν αναλυτικά ερωτηματολόγια για τις διατροφικές συνήθειές τους την τελευταία διετία πριν από τη διάγνωση της ασθένειάς τους.
Κάθε ασθενής συγκρίθηκε με δύο υγιείς συνομηλίκους του, του ιδίου φύλου.
Συνολικά, το ένα τρίτο των εθελοντών που ακολουθούσαν διαιτολόγια με πολύ υψηλό γλυκαιμικό δείκτη είχε κατά 78% περισσότερες πιθανότητες να νοσήσει από καρκίνο του παγκρέατος, σε σύγκριση με τους εθελοντές που ακολουθούσαν διατροφή με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.
Οι εθελοντές που ακολουθούσαν διαιτολόγιο με μέτριο γλυκαιμικό δείκτη είχαν 56% περισσότερες πιθανότητες παγκρεατικού καρκίνου.
Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου, κάθε άνθρωπος έχει 1 πιθανότητα στις 100 να εκδηλώσει καρκίνο του παγκρέατος κάποια στιγμή στη ζωή του, συνεπώς το νέο εύρημα σημαίνει πως τα πολλά γλυκά σχεδόν διπλασιάζουν το ποσοστό αυτό (για λόγους σύγκρισης σημειώνεται ότι κάθε γυναίκα έχει 1 πιθανότητα στις 10 να εκδηλώσει καρκίνο του μαστού κάποια στιγμή στη ζωή της).
Στη συνέχεια, οι ερευνητές ανέλυσαν τις διατροφικές τους συνήθειες και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μόνο τα τρόφιμα με επεξεργασμένη ζάχαρη (γλυκά, καραμέλες, μέλι και μαρμελάδα) αύξαναν τον κίνδυνο. Το εύρημα δεν επηρεάστηκε από τους άλλους παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του παγκρέατος, όπως το τσιγάρο και ο διαβήτης.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι τα πολλά γλυκά αυξάνουν τον κίνδυνο παγκρεατικού καρκίνου επειδή _ ακόμα κι αν κάποιος δεν έχει πρόβλημα σακχάρου _ επηρεάζουν την παραγωγή από το πάγκρεας της ορμόνης που διασπά το σάκχαρο, δηλαδή της ινσουλίνης. Ωστόσο, απαιτούνται έρευνες για να διαπιστωθεί εάν όντως αυτή είναι η αιτία.
Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία
Σε μελέτη στην οποία συμμετείχαν σχεδόν 1.000 εθελοντές, το ένα τρίτο εκ των οποίων έπασχε από τη νόσο, ανακάλυψαν πως όσοι ακολουθούσαν διαιτολόγια με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου σε σύγκριση με... όσους ακολουθούσαν διαιτολόγια με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.
Ο γλυκαιμικός δείκτης αναφέρεται στο πόσο γρήγορα προκαλεί ένα τρόφιμο αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Τα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως το λευκό ψωμί, οι πατάτες και τα γλυκά, αυξάνουν γρήγορα και απότομα το σάκχαρο. Αντιθέτως, τα τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως οι φακές, η σόγια, το γιαούρτι και πολλά δημητριακά ολικής άλεσης, προκαλούν βαθμιαία και αργή αύξηση του σακχάρου.
Στη νέα μελέτη οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος για καρκίνο του παγκρέατος σχετίζεται μεν με τους υδατάνθρακες (στην κατηγορία αυτή ανήκουν το ψωμί, τα ζυμαρικά, το ρύζι, οι πατάτες, τα δημητριακά, τα φρούτα και τα γλυκά), αλλά όχι με όλους. Η συνολική κατανάλωση δεν τον επηρέαζε, ενώ η υψηλή κατανάλωση φρούτων δρούσε προστατευτικά.
Αντιθέτως, η συστηματική κατανάλωση τροφίμων με ζάχαρη (όπως γλυκά, καραμέλες, μέλι και μαρμελάδες) αύξανε τον κίνδυνο _ και όσο περισσότερα έτρωγε κανείς, τόσο το χειρότερο.
Το εύρημα αυτό υποδηλώνει ότι οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες (όπως η λευκή ζάχαρη) σχετίζονται άμεσα με τον κίνδυνο παγκρεατικού καρκίνου, αναφέρουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Annals of Epidemiology».
Η νέα μελέτη είναι η δεύτερη εφέτος που δείχνει ότι η ζάχαρη και ο καρκίνος στο πάγκρεας σχετίζονται. Η πρώτη δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο στην επιθεώρηση «Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention» και κατέδειξε συσχέτιση του καρκίνου αυτού με την αυξημένη κατανάλωση αναψυκτικών με ζάχαρη.
Ο καρκίνος του παγκρέατος είναι σχετικά σπάνιος, αλλά εξαιρετικά επικίνδυνος, καθώς δεν προκαλεί συμπτώματα για καιρό και έτσι συνήθως ανιχνεύεται όταν πια έχει εξαπλωθεί. Επιπλέον, δεν υπάρχουν ειδικές προληπτικές εξετάσεις για την ανίχνευσή του, γι' αυτό και οι ερευνητές προσπαθούν να εντοπίσουν τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξή του. Οι έως σήμερα μελέτες δείχνουν ότι το κάπνισμα και ο αρρύθμιστος σακχαρώδης διαβήτης είναι δύο τέτοιοι παράγοντες. Ο ρόλος της διατροφής, όμως, παραμένει ασαφής.
Την παρούσα μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Ιδρυμα Φαρμακολογικής Ερευνας Μάριο Νέγκρι, στο Μιλάνο, οι οποίοι πήραν λεπτομερείς πληροφορίες για το ιατρικό ιστορικό και τον τρόπο ζωής 326 πασχόντων από καρκίνο του παγκρέατος. Μεταξύ άλλων, οι ασθενείς συμπλήρωσαν αναλυτικά ερωτηματολόγια για τις διατροφικές συνήθειές τους την τελευταία διετία πριν από τη διάγνωση της ασθένειάς τους.
Κάθε ασθενής συγκρίθηκε με δύο υγιείς συνομηλίκους του, του ιδίου φύλου.
Συνολικά, το ένα τρίτο των εθελοντών που ακολουθούσαν διαιτολόγια με πολύ υψηλό γλυκαιμικό δείκτη είχε κατά 78% περισσότερες πιθανότητες να νοσήσει από καρκίνο του παγκρέατος, σε σύγκριση με τους εθελοντές που ακολουθούσαν διατροφή με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.
Οι εθελοντές που ακολουθούσαν διαιτολόγιο με μέτριο γλυκαιμικό δείκτη είχαν 56% περισσότερες πιθανότητες παγκρεατικού καρκίνου.
Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου, κάθε άνθρωπος έχει 1 πιθανότητα στις 100 να εκδηλώσει καρκίνο του παγκρέατος κάποια στιγμή στη ζωή του, συνεπώς το νέο εύρημα σημαίνει πως τα πολλά γλυκά σχεδόν διπλασιάζουν το ποσοστό αυτό (για λόγους σύγκρισης σημειώνεται ότι κάθε γυναίκα έχει 1 πιθανότητα στις 10 να εκδηλώσει καρκίνο του μαστού κάποια στιγμή στη ζωή της).
Στη συνέχεια, οι ερευνητές ανέλυσαν τις διατροφικές τους συνήθειες και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μόνο τα τρόφιμα με επεξεργασμένη ζάχαρη (γλυκά, καραμέλες, μέλι και μαρμελάδα) αύξαναν τον κίνδυνο. Το εύρημα δεν επηρεάστηκε από τους άλλους παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του παγκρέατος, όπως το τσιγάρο και ο διαβήτης.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι τα πολλά γλυκά αυξάνουν τον κίνδυνο παγκρεατικού καρκίνου επειδή _ ακόμα κι αν κάποιος δεν έχει πρόβλημα σακχάρου _ επηρεάζουν την παραγωγή από το πάγκρεας της ορμόνης που διασπά το σάκχαρο, δηλαδή της ινσουλίνης. Ωστόσο, απαιτούνται έρευνες για να διαπιστωθεί εάν όντως αυτή είναι η αιτία.
Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία
(από pentapostagma)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου