Κυριακή 25 Ιουλίου 2010

Ιστορική αναδρομή των 36 χρόνων Δημοκρατίας στην Ελλάδα

Γράφει ο Ξενοφώντας Δρόσος*
Τριάντα έξι χρόνια πέρασαν  από την ημέρα αποκατάστασης της Δημοκρατίας στη χώρα μας. που διάβηκε από τις συμπληγάδες πέτρες  της εφτάχρονης δικτατορίας . Αυτή η δικτατορία υπήρξε το δημιούργημα της ίδιας της δεξιάς παράταξης, ανέτρεψε πραξικοπηματικά  τον νόμιμο  καθεστώς στην Κύπρο  για να εγκαταστήσει  ανδρείκελο της αρεσκείας της . Έτσι υπήρξε η αφορμή  της εισβολής  των... Τουρκικών δυνάμεων  και να καταλάβουν το 37% του κυπριακού εδάφους  με όλες τις γνωστές συνέπειες για τον Κυπριακό λαό. Το δικτατορικό καθεστώς στην Ελλάδα εκπλήρωσε το σκοπό του . Όμως ήταν αδύνατη η παραμονή του στην εξουσία  με τα τόσα δεινά  που έφερε στη χώρα μας, διότι το καθεστώς απομονώθηκε  απομονώθηκε από όλους τους Διεθνείς οργανισμούς   εκτός του  ΝΑΤΟ.
Το καθεστώς επιβλήθηκε στους Έλληνες  με την στήριξη  εσωτερικών και εξωτερικών παραγόντων  (ΝΑΤΟ-ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ  ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΩΝ ΗΠΑ) και μετά από  τα  έξι πέτρινα χρόνια  είχε ως αποκορύφωμα την εξέγερση των φοιτητών στο πολυτεχνείο  για να τελειώσει  η θητεία της με την απόπειρα  της δολοφονίας κατά του προέδρου της Κυπριακής δημοκρατίας Αρχιεπισκόπου Μακαρίου. Αιτία να εισβάλουν οι τουρκικές
δυνάμεις στη Κύπρο.  Η χούντα  περιήλθε σε δινό πολιτικό αδιέξοδο  και προσπάθησε με  κάθε τρόπο  να βρει σανίδα σωτηρίας από τον ίδιο της τον πολιτικό χώρο, από τη δεξιά από όπου προερχόταν και η χώρα μας να απαλλαγεί από τους καταπιεστές. Η λύση των δικτατόρων  ήταν η παράδοση της εξουσίας στους πολιτικούς ηγέτες της χώρας με διαμεσολαβητές τα στελέχη της συντηρητικής δεξιάς που αυτή  γέννησε  την επτάχρονη δικτατορία , που με την ενεχείριση της απέτρεψε τον "κομουνιστικό κίνδυνο" από την Ελλάδα. Υποβόσκοντας το παρακράτος  της μετεμφυλιακής περιόδου  ‘50-‘60  έως και πάνω από το ήμισυ της δεκαετίας του ’60 -’70. Κύριος διαμεσολαβητής υπήρξε ο υπερσυντηρητικός πολιτικός  Ευάγγελος Αβέρωφ  ο αποκαλούμενος "γεφυροποιός" ως γέφυρα των δικτατόρων για την έλευση του αυτοεξόριστου  στη Γαλλία πρώην πρωθυπουργού  Κ. Καραμανλή. Τον μεταλλαγμένο για τα  Ελληνικά δεδομένα Κ. Καραμανλή. Η ανάληψη των καθηκόντων  για την διακυβέρνηση της χώρας  με μια κυβέρνηση οικουμενικού χαρακτήρα  είναι το πέρασμα από την τυραννία στην δημοκρατία και την ελευθερία . Η Ελλάδα βλέπει  το φως στο "τούνελ" του σκοταδισμού  από την δικτατορία  και αναπνέει τον αέρα της ελευθερίας. Η έλευση του Καραμανλή  παίρνει την μορφή  θριάμβου Ρωμαίου Αυτοκράτορα  μετά από μια εκστρατεία , που δεν έκανε ποτέ.
Έτι άρχισε να γίνεται η ομαλοποίηση και η αποκατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα μας . η οικουμενική κυβέρνηση  που σχηματίσθηκε έθεσε πρωταρχικό στόχο  την διεξαγωγή ελευθέρων εκλογών  για την εκλογή κυβέρνησης με τη βούληση του λαού. Η νέα βουλή που προέκυψε από τις εκλογές της17ης ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ  Το κόμμα της δεξιάς  που ο ίδιος ιδρυτής της πολιάς ΕΡΕ το μετονόμασε ΝΔ , με τα ίδια πολιτικά πρόσωπα  που ηγούνταν και  την ΕΡΕ  πήρε ποσοστό 544,4% και216 έδρες η Ε. Κ. Ν.Δ.  πήρε ποσοστό 20.4%και 61.  και το νεοσύστατο ΠΑΣΟΚ  με πρόεδρο τον Ανδρέα  Παπανδρέου  το 13,6% με 15 έδρες στη βουλή  ενώ η συμμαχία των τριών κομουνιστικών κομμάτων  ( ΕΔΕ, ΚΚΕ, ΚΚ εσωτερικού.) πήραν το 9.5 % και ΕΔΕ πήρε το1%. Στις 8 Δεκεμβρίου έγινε το δημοψήφισμα  και το 70% του λαού τάχθηκε με το μέρος της αβασίλευτης Δημοκρατίας και λύθηκε και το πολιτειακό.  Με την δημιουργία του νέου συντάγματος  η βουλή αυτής της περιόδου χαρακτηρίσθηκε Συντακτική  και τη 19η Ιουνίου εκλέγεται ο πρώτος πρόεδρος της δημοκρατίας ο καθηγητής  Κωνσταντίνος Τσάτσας..
Το έργο της κυβέρνησης Καραμανλή  δεν αμφιβάλει κανείς ότι υπήρξε θετικό. Θετικότερο  ήταν και το έργο της αντιπολίτευσης  με την κριτική που ασκούσε εκείνη την περίοδο  στην Κυβέρνηση Καραμανλή. Έτσι εκλογές της 28ης Νοεμβρίου  1977   η ΝΔ παίρνει ποσοστό 41,9 και 171 έδρες  το ΠΑΣΟ 25,3% ΚΑΙ 93 έδρες στη νέα βουλή και καθίσταται πλέον αξιωματική αντιπολίτευση. Το κόμμα της ΕΔΗΚ.  με 12 % και 16 έδρες.  Ο         Καραμανλής τον Μάιο του 1979 εντάσσει τη Ελλάδα στην Ε. Ε και η συμφωνία υπογράφτηκε την 1η Ιανουαρίου το1980. με τη λήξη της θητείας  της προεδρίας της δημοκρατίας ο Καραμανλής  μεταπηδάει στην Προεδρεία της δημοκρατίας  και κυβέρνηση σχηματίζει ο Γ. Ράλλης.
Τον Οκτώβριο του 1981  ο    Ράλλης  προκηρύσσει  εκλογές  και το ΠΑΣΟΚ με 48.1% των ψήφων  και με 172 έδρες. Η ΝΔ  πήρε 35.9% και115 έδρες και το ΚΚΕ  με13 έδρες.. η Σοσιαλιστική κυβέρνηση έφερε την πραγματική αλλαγή  στην πατρίδα μας . Στο έργο της κυβέρνησης συνεχώς σκοπέλους δημιουργούσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας για ορισμένους νόμους .  Οι φενάκες* του προέδρου της Δημοκρατίας  προκάλεσαν την οργή  του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου. Με τη λήξη  της πρώτης τετραετίας της Αλλαγής  και την προκήρυξη εκλογών  Ο λαός επανεκλέγει το ΠΑΣΟΚ  και γίνεται η αναθεώρηση του Συντάγματος .περιορίζονται οι αρμοδιότητες του Προέδρου της δημοκρατίας  και αυξάνονται οι αρμοδιότητες του Πρωθυπουργού.
ΤΟ 1985 πρόεδρος της δημοκρατίας εκλέγεται ο εισαγγελέας Χρήστος Σαρτζετάκης με τη στήριξη  του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ.
Η δημοκρατία στην Ελλάδα θεμελιώθηκε  μετά την παρένθεση  της ΝΔ  του 90-93 με τα γνωστά γεγονότα της δίκης του Ανδρέα  Παπανδρέου και την αθώωση του από ειδικό δικαστήριο. Στις εκλογές που έγιναν  τον ο την 10η Οκτωβρίου του  1993  το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει στην εξουσία με ποσοστό 46,88 και 171 έδρες η ΝΔ 39,3και110 έδρες  το κόμμα του Σαμαρά  Πολιτική Άνοιξη 4,9 και 9 έδρες.
Στην περίοδο αυτή της διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από την Ελλάδα δρομολογούνται τα μεγάλα έργα  με την σύνοδο κορυφής στην Κέρκυρα .  Επίσης η ψήφιση του νόμου για την εκλογή του εκλεγμένου νομάρχη  από το λαό  και την ενταξιακή πορεία της Κύπρου  στην ΕΕ .  Το1996 για το ΠΑΣΟΚ είναι η πλέον σημαντική σημαδεύεται η νέα πορεία του . Η πολύχρονη ασθένεια του προέδρου  Ανδρέα Παπανδρέου τον εξαναγκάζει να παραιτηθεί από την ηγεσία του κόμματος και την ηγεσία την αναλαμβάνει ο Κ. Σημίτης . Ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ και της ΑΛΛΑΓΗΣ αφήνει την τελευταία του πνοή στην Εκάλη  στις 23 Ιουνίου. Ο πολιτικός που κυριάρχησε πάνω από δύο δεκαετίες στο  Ελληνικό πολιτικό στερέωμα.  και λίγες μέρες μετά  εκλέχτηκε ο Κ. Σημίτης  πρόεδρος του κόμματος  από Δ΄ Συνέδριο. τον  Σεπτέμβριο του 1996 προκηρύσσει εκλογές και το ΠΑΣΟΚ επανεκλέγεται κυβέρνηση με ποσοστό 41,5%.ΚΑΙ 162 έδρες Η ΝΔ με38,1%και108 έδρες το ΚΚΕ με 5.6%και 11έδρες ο ΣΥΝ. 5,1% και 10 έδρες και το ΔΗΚΚΙ  4,1% και 9 έδρες. Για τον εκσυγχρονισμό της τοπικής αυτοδιοίκησης  ο θεσμός αλλάζει και δημιουργείται το νέο θεσμικό πλαίσιο  με την ονομασία "ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ"(Ν.2533/1997).Τον Οκτώβριο του1998 διεξάγονται οι δημοτικές εκλογές  με το νέο νόμο για την ανάδειξη των νέων δημοτικών αρχών.  Το 1999  η Ελλάδα εντάσσεται στην ΟΝΕ. Το 2000  την 9 Απριλίου διεξάγονται εκλογές και ΠΑΣΟ ξανακερδίζει με ποσοστό 43,8% και 158 έδρες.. η ΝΔ αύξησε το ποσοστό της  σε 42,7% και 125 έδρες το ΚΚΕ διατήρησε τις δυνάμεις του  5,5% και 11 έδρες ο ΣΥΝ μόλις έπιασε το εκλογικό μέτρο και εισήχθη στη βουλή με 3,2% και 6έδρες
Όμως τα λάθη  των κυβερνήσεων  του Κώστα Σημίτη της τετραετίας  του 2000 -2004  υπήρξε άνοδος της Ν.Δ. και ο Κ Σημίτης παραχώρησε την ηγεσία του κόμματος στον μέχρι τότε  υπουργό εξωτερικών Γ Παπανδρέου .
Τα γεγονότα που ακολούθησαν την πορεία της χώρας μας είναι γνωστά και νωπά στη μνήμη του Ελληνικού λαού.  Ο λαός θα αποφασίσει για το τι είχε τι έχασε και τι του πρέπει να έχει . αυτός είναι ο νοικοκύρης και διαφεντεύει τον τόπο του. Δεν έχει ανάγκη από προστάτες..
Αξίζει να σημειωθεί  ότι ο λαός κατάλαβε το εκλογικό του λάθος το 2007 και αυτό το απέδειξε στις ευρωεκλογές του 2009 αναδεικνύοντας το ΠΑΣΟ Κ πρώτο κόμμα.
 Κλείνοντας την μικρή αυτή αναδρομή στα 35 χρόνια ελληνικής δημοκρατίας  όπου η χώρα μας έγινε αξιοζήλευτη και υπολογίσιμη στον υπόλοιπο κόσμο απέκτησε φωνή που είχε χαμένη για δεκαετίες  και αυτό χάρις τη προοδευτική σοσιαλιστική κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ΜΕ τους ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ ΚΩΣΤΑ ΣΗΜΙΤΗ.
Όμως για την δημοκρατία μας .για τη χώρα μας  που γιορτάζει τα 35 χρόνια ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ  και η Κύπρος πού είναι στην πλειοψηφία της με ελληνικό πληθυσμό  και  κράτος μέλος της ΕΕ να υπάρχουν στρατεύματα κατοχής. Τι κάνουν αυτοί  οι "μεγάλοι" της ΕΕ. που δεν θέλουν την Τουρκία  στην Ε.Ε.  ΓΙΑ ΤΗΝ Κύπρο ποια πίεση ασκούν  για την αποχώρηση των στρατευμάτων και την απόδοση δικαιοσύνης;  Ο υποσχόμενος κατά την προεκλογική περίοδο πλανητάρχης  Ουμπάμα  γιατί δεν πιέζει  να εφαρμοσθούν οι αποφάσεις του ΟΗΕ ; τέλος πάντων τι κάνει η σημερινή ελληνική κυβέρνηση της ΝΔ ΓΙΑ την επίλυσή του; Η Ελληνική διπλωματία για το Κυπριακό είναι στο τέλμα της. Σπέρνει ανέμους και θερίζει θύελλες.
Τριανταπέντε χρόνια αποκατάστασης της Δημοκρατίας ,μιάς δημοκρατίας που πέρασε από τον Προκρούστη  για να σταθεροποιηθεί  το πλάτεμα  και το βάθεμα έγινε στην δεκαετία του 81-90  γιατί οι συντηρητικές κυβερνήσεις  είναι ο Προκρούστης κάθε χώρας και θύματα ο λαός της.  Διότι η Δημοκρατία , ελευθερία ,ευψυχία, είναι η ευδαιμονία  και ευημερία  του λαού. Για τη χώρα μας μόνος εγγυητής  είναι μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό τον Γεώργιο Παπανδρέου.
Πράγματι ο λαός με την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες  από την ανίκανη κυβέρνηση του  προέδρου της Ν.Δ., και πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή του Αλεξάνδρου με την σωρεία των οικονομικών σκανδάλων   ο λαός έδωκε την πλειοψηφία στο ΠΑ. ΣΟ. Κ. την 4η Οκτωβρίου του2009,  με ποσοστό 43.52% και 160 έδρες.  Ο λαός πίστεψε  ότι θα επέλθει αμέσως η άνοιξη της πράσινης ανάπτυξης  όπως είχε προγραμματίσει ο ίδιος ο πρόεδρος του Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ.  Όμως ο Κραραμανλής έκρυβε την  αλήθεια δίνοντας  ψευδή στοιχεία στους διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς , με αποτέλεσμα να οδηγηθεί η χώρα μας σε κρίση και το πρόγραμμα του ΠΑ. ΣΟΚ. να αλλάξει πορεία , να υποχρεωθεί η σημερινή κυβέρνηση να πάρει σκληρά μέτρα  για να περισώσει την  ελληνική οικονομία από την πτώχευση. Η απαίτηση της πλειοψηφίας του Ελληνικού λαού είναι όλοι οι υπαίτιοι να καθίσουν  στο εδώλιο του κατηγορουμένου ως εγκληματίες  του κοινού ποινικού δικαίου και να επιστρέψουν  αυτά που έχουν κλέψει από το ελληνικό δημόσιο . Δίκαια ο Γάλλος δημοσιογράφος  χαρακτηρίζει  τον πρώην πρωθυπουργό Κ. Α. Καραμανλή  ένα από τα επτά καθάρματα της οικονομικής κρίσης για την Ελλάδα.  Η Κυβέρνηση οφείλει να σεβαστεί την νωπή εντολή του Ελληνικού λαού . Να τιμωρήσει  τους καταχραστές του δημοσίου χρήματος και η δικαιοσύνη  να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να λειτουργήσει όπως ορίζει  το Ελληνικό δίκαιο.  Γιατί τριάντα έξι χρόνια  δημοκρατίας στην Ελλάδα   η χώρα μας  προσπαθεί να βρει το δρόμο της ανάπτυξης  γιατί οι συντηρητικές Κυβερνήσεις πάντοτε υποβαθμίζουν την ανάπτυξη  της χώρας μας. Και αυτό δεν συμβαίνει μόνο στην χώρα μας αλλά όπου τα κράτη κυβερνώνται από την δεξιά παράταξη με διαφορετικές ονομασίες των κομματικών τους σχηματισμών.  Αυτές οι κυβερνήσεις  δημιούργησαν την οικονομική κρίση με την συσσώρευση του κεφαλαίου   στους ολίγους ,που θέλουν να καταδυναστεύουν τους αδύναμους  λαούς . Και για τη χώρα μας το 36ο έτος  είναι ένα από τα κρίσιμα έτη για την ελληνική δημοκρατία . Η κρίση αυτή πρέπει να ξεπεραστεί με την συνδρομή όλων .  Γιατί οι καπιταλιστές δεν έχουν χρώμα δεν έχουν πατρίδα.
ΦΕΝΑΚΗ*(ΟΜΗΡΙΚΟ)= ΠΑΓΙΔΑ
(από kapistri)

*ΞΕΝΟΦΩΝ ΔΡΟΣΟΣ
  • AΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΝ/ΜΟΥ ΥΠ/ΛΕΝ ΔΕΗ
  • ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΟΥΤΣΕΛΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails