Δευτέρα 26 Απριλίου 2010

Εκεί στη Ναύπακτο αφήστε τους τσακωμούς για αργότερα να φτηνήνουν και οι ντομάτες...

Κούμπιος, Παπαναστασόπουλος και Βασιλόπουλος απ’ τη μια, Σταυρόπουλος, Σικώλας, Αλεξόπουλος απ’ την άλλη και ο Παπαθανάσης στην μέση, να πετάει άσφαιρα στον... Κονίδα, μπας και καταφέρει να στρέψει αλλού τα βλέμματα. Κάπως έτσι διαμορφώθηκε η συζήτηση για τον διαχειριστικό έλεγχο στην πολύπαθη Αναπτυξιακή του Δήμου Ναυπάκτου, για την οποία, καθ’ όπως φαίνεται, ο επί τριετίας...
σχεδόν πρόεδρος Νίκος Κούμπιος δε γνωρίζει τίποτα για το “έγκλημα”. Στα ίσια μίλησε ο νυν πρόεδρος Άγγελος Σταυρόπουλος, κατηγορώντας ουσιαστικά τον πρώην πρόεδρο για χρησιμοποίηση της εταιρίας για προσωπικές του δημόσιες σχέσεις...
Ο Άγγελος Σταυρόπουλος, πρόεδρος της Αναπτυξιακής, επέλεξε πριν αναφερθεί στο θέμα της συζήτησης να κάνει ένα πέρασμα- ζέσταμα και από άλλα ζητήματα της εταιρίας. Κατέθεσε από τη μία την πρόταση του διοικητικού συμβουλίου για την διοργάνωση από την ΑΝΝΑ των παζαριών, και από την άλλη μίλησε και για το ζήτημα των εργαζομένων στο ΚΔΑΠ – ΜΕΑ και τον τρόπο που προτάθηκε, μέσω ενός κουμπαρά, να πληρώνονται από το δήμο, έως ότου έρθουν τα δικά τους χρήματα από την Εργατική Εστία.
Επί του θέματος, τώρα, που έμελλε να γίνει και το αντικείμενο σκληρής αντιπαράθεσης, ο κ. Σταυρόπουλος εισηγήθηκε τον έκτακτο διαχειριστικό έλεγχο στην Αναπτυξιακή κυρίως, όπως είπε, για να μάθουν οι πολίτες την οικονομική της κατάσταση, αλλά και για να πάψουν κάποιοι να μιλούν. “Δέχθηκα να αναλάβω τα ηνία της με την προϋπόθεση του ελέγχου και το κάνω τώρα γιατί στα τέλη του Μαρτίου έκλεισαν τα βιβλία της εταιρίας”, είπε, δικαιολογώντας την καθυστέρηση, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για τη διαλεύκανση των όσων έχουν γίνει από το 2002 μέχρι σήμερα.
Το ότι αυτός είχε καταθέσει πρόταση για διαχειριστικό έλεγχο από πιο παλιά, υπενθύμισε ο Κώστας Κονίδας, ζητώντας να γίνει επί της ουσίας παρέμβαση από τη Περιφέρεια ή από το υπουργείο Εσωτερικών, κι όχι από απλούς ορκωτούς λογιστές.
Τους πιθανούς δρόμους που μπορεί να διενεργηθεί ο έλεγχος ανέλυσε ο πρόεδρος του συμβουλίου Τάσος Αλεξόπουλος, αναφέροντας ότι κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει είτε με πρωτοβουλία του δήμου, είτε με ανάλογη παρέμβαση του περιφερειάρχη ή του υπουργείου. Υπέρμαχος των δύο τελευταίων εναλλακτικών ο Κώστας Κονίδας ζήτησε να επιλεγεί κάποιος από αυτούς τους δρόμους, μιας και δεν έχετε να φοβηθείτε κάτι, όπως είπε, για να εισπράξει την αρνητική απάντηση του δημάρχου Θανάση Παπαθανάση. Στα συγχαρητήρια μάλιστα που έδωσε ο Κονίδας προς τον Σταυρόπουλο για το ότι πήρε αυτή την πρωτοβουλία, ο Παπαθανάσης τόνισε ότι δεν νομιμοποιείται από πουθενά να πράξει κάτι τέτοιο, θερμαίνοντας την ατμόσφαιρα.

Ανάχωμα Παπαναστασόπουλου
Τη χρησιμότητα του ελέγχου αμφισβήτησε από μέρους της δημοτικής αρχής ο Δημήτρης Παπαναστασόπουλος, ο οποίος ρώτησε για το εάν έχει κάποιος ενδείξεις που να οδηγούν σε κάτι το μεμπτό και να δικαιολογούν τη διαδικασία. Μίλησε μάλιστα και για το κόστος των 25.000 ευρώ που θα χρειαστούν, τονίζοντας ότι κανείς δεν έχει δώσει απάντηση για το από που θα έρθουν. Αρνητική στην πρόταση του ελέγχου, όχι ως προς τη φιλοσοφία του, αλλά κυρίως ως προς το τυπικό κομμάτι και τον τρόπο που το θέμα ήρθε στο συμβούλιο εμφανίστηκε η Ιουλία Χοχτούλα, μιλώντας χαρακτηριστικά για πρόχειρη απόφαση η οποία δεν είναι αιτιολογημένη. Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι αυτό που ζητείται να γίνει είναι πέραν των όσων ελέγχονται υποχρεωτικά κάθε χρόνο σε όλες τις δημόσιες επιχειρήσεις, μιας και μιλάμε για έλεγχο από την ίδρυση της ΑΝΝΑ μέχρι και σήμερα. Επί των χρεών, επίσης, και τα όσα υποστηρίζει η δημοτική αρχή περί αποπληρωμή τους μέχρι τέλους της θητείας η Χοχτούλα τόνισε ότι κάτι τέτοιο είναι πολύ δύσκολο να γίνει, καθώς δεν υπάρχει τρόπος ο δήμος να δώσει χρήματα στην ΑΝΝΑ, εάν δεν πρόκειται για αναπτυξιακά προγράμματα.

Δεν είναι μόνο λογιστικός ο έλεγχος
Μέλος του ΔΣ της εταιρίας, και πρωτοστάτης των εξελίξεων γύρω από το θέμα ο Κώστας Καρακώστας υποστήριξε ότι η φιλοσοφία του ελέγχου δεν έχει μόνο λογιστικές προεκτάσεις, αλλά και τυπικές που σχετίζονται με το κατά πόσο όλα όσα έκανε η ΑΝΝΑ ήταν αποφασισμένα από το διοικητικό της συμβούλιο. “Η διόγκωση του χρέους και η μη πραγματοποίηση του 2ετούς προγράμματος που έχει καταρτιστεί, είναι επίσης ζητήματα που θα φανούν από τον έλεγχο”, είπε ο Καρακώστας, ζητώντας και αυτός τον έλεγχο από το υπουργείο για μεγαλύτερη αξιοπιστία. Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι δεν αφήνει αιχμές προς κανένα σχετικά το εάν μπορεί να μπήκε χέρι στο ταμείο, τονίζοντας και πάλι ότι το θέμα του έλεγχου φεύγει και πέρα από το λογιστικό κομμάτι. Ο Γιώργος Γούλας σημείωσε ότι ο έλεγχος από όπου και εάν διενεργηθεί θα είναι το ίδιο αξιόπιστος, βάζοντας, όμως, ζήτημα συνολικής πολιτικής ευθύνης από τη δημοτική αρχή για τα όσα έκανε η ΑΝΝΑ. “H συνολική ευθύνη δεν με αγγίζει”, είπε ο Χρήστος Σικώλας, ζητώντας και αυτός να γίνει ο έλεγχος ώστε να φύγουν όλες οι σκιές από την υπόθεση, ενώ ο Παπαναστασόπουλος επανήλθε ζητώντας επίμονα απάντηση για τις ενδείξεις που να επιβάλουν τη διαδικασία.

Κούμπιος εναντίον ποιου;
“Δεν κατανοώ τον όρο σκιές”, είπε ο πρώην πρόεδρος της Αναπτυξιακής Νίκος Κούμπιος, κοιτάζοντας προς τον Σικώλα, για να διερωτηθεί στη συνέχεια γιατί κάποιοι επιμένουν για έλεγχο μόνο σ’ αυτή την εταιρία του δήμου και όχι σε άλλες. Υποστήριξε ότι από την πρώτη στιγμή ήταν θετικός στην πρόταση, “αλλά κάποιοι δεν ήθελαν να το ακούσουν”, όπως είπε, βάλοντας, χωρίς να ξεκαθαρίσει προς ποιους, με την φράση “κάποιοι δημιουργούν εντυπώσεις με πολιτικές μικρότητες”. “Μακάρι να γίνει ο έλεγχος για να φανεί ότι στην εταιρία έχουμε βάλει χρήματα και από την τσέπη μας, μήπως και έτσι τα πάρουμε ποτέ πίσω”, είπε στη συνέχεια, τονίζοντας ότι όλες οι αποφάσεις επί ημερών του ήταν συλλογικές και νόμιμες.

Επίθεση κι όποιον πάρει ο χάρος...
Υπέρμαχος του έργου της ΑΝΝΑ, αλλά και μέσα στα φίλια πυρά των στελεχών του ο Παπαθανασης επέλεξε να πλέξει το εγκώμιο όλων όσων πρόσφεραν εθελοντικά στην εταιρία, χτυπώντας, για δεύτερη φορά μεσ’ τη βραδιά, τον Κονίδα με υπονοούμενα περί εικονικών τιμολογίων στη ΔΕΥΑΝ επί ημερών του. “Για όλους υπάρχουν ράμματα, αλλά όχι για εμάς”, είπε δήμαρχος, επιλέγοντας στο σημείο εκείνο να βγει από την αίθουσα... αλλά όχι “αναίμακτα”. Ο Κονίδας είπε ότι κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ επί ημερών του με δική του ευθύνη, ενώ τα πνεύματα οξύνθηκαν περισσότερο όταν εισέπραξε ως μομφή εις βάρος του την επίθεση ο διευθυντής της ΔΕΥΑΝ Δημήτρης Κότσαλος. Η ένταση που ακολούθησε στους διαδρόμους του δημαρχείου, με ολίγο και από... γαλλικά, έδωσε τη θέση της στην ηρεμία της αποκατάστασης όταν και οι δύο πλευρές επανήλθαν με τα συνηθισμένα τυπικά ξεκαθαρίσματα... “δεν εννοούσα εσάς... δεν είπα όνομα” κλπ.
Τα “αίματα”, βέβαια, ήδη ήταν νωπά.

Έκρηξη Σταυρόπουλου
Έλα, όμως, που οι εκρήξεις δεν είχαν τέλος. Τελευταία και από τις πιο δυνατές, αυτή του Άγγελου Σταυρόπουλου, εναντίον των ενδοπαραταξικών του “φίλων”που απορούσαν για την αναγκαιότητα του ελέγχου. “Ντρέπομαι μόνο και μόνο με το ερώτημα κάποιων σχετικά με το γιατί να γίνει ο έλεγχος”, είπε, τονίζοντας ότι αυτό ζητά ο κόσμος που του χρωστάμε χρήματα.
“Αφήστε το παραμύθι σχετικά με το γιατί...”, δήλωσε , δίνοντας κι άλλη προέκταση- απάντηση με τη χαρακτηριστική φράση: “Γιατί βγαίναμε στην κάμερα και θολώναμε, γιατί μας ένοιαζε μόνο το Σαββατοκύριακο των εκδηλώσεων κι όχι το μετά...”. Σημείωσε ότι προσωπικά έχει χάσει από τη ενασχόλησή του με την εταιρία, και τελικά έβαλε το θέμα προς ψήφιση, χωρίς όμως να το ψηφίσει η Ιουλία Χοχτούλα, επί των τυπικών που είχε αναφέρει, αλλά και ο Τάκης Βασιλόπουλος, ο οποίος έθεσε το θέμα των χρημάτων που θα απαιτηθούν! Στην ψηφοφορία να σημειωθεί ότι δεν συμμετείχε ο Παπαναστασόπουλος.
Με την ολοκλήρωση της συζήτησης, βέβαια, έμελλε να σκάσει μία ακόμα βόμβα, αυτή της... παραίτησης του Σταυρόπουλου από το τιμόνι της εταιρίας. Την κατέθεσε, όπως είπε, για προσωπικούς και επαγγελματικούς λόγους, αλλά τελικά δεν έγινε δεκτή καθώς θα πρέπει πρώτα να γίνει ο διαχειριστικός έλεγχος και στη συνέχεια να δρομολογηθεί.

(από nafpaktia)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails