Παρασκευή 11 Μαΐου 2012

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ - ΤΕΙ: Χωρίς χρηματοδότηση μετά τον Ιούλη!

 
Motion Team
Παραμένει κρίσιμη η κατάσταση στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ με κίνδυνο να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν σε βασικές λειτουργίες τους από το Σεπτέμβρη, μετά το «κούρεμα» των λογαριασμών των ιδρυμάτων και το γεγονός πως δεν εγκρίθηκαν ολόκληροι οι προϋπολογισμοί τους για το 2012. Πρακτικά υπάρχει οικονομική (πετσοκομμένη) «κάλυψη» μόνο μέχρι τον Ιούλη! Από εκεί και πέρα δεν έχουν εγκριθεί κονδύλια για τα ιδρύματα.


Χτες, στη συνεδρίαση της επιτροπής για το νόμο που έχει συγκροτηθεί από εκπροσώπους του υπουργείου Παιδείας, των πρυτάνεων και των προέδρων ΤΕΙ συζητήθηκε το θέμα, εκφράστηκε το αδιέξοδο χωρίς, όμως, να βρεθεί κάποια πρακτική λύση. Πλέον, μπαίνει και το ζήτημα της ...ακυβερνησίας, δηλαδή το ποιος θα εγκρίνει τα κονδύλια, κάτι το οποίο δεν μπορεί, όμως, να αποτελεί άλλοθι! Οι προϋπολογισμοί των ιδρυμάτων και η «νόμιμη» κλοπή με το PSI (Πρόγραμμα Αναδιάρθρωσης του Ελληνικού Χρέους) πρέπει να δοθούν στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, όπως και να έχει, με οποιαδήποτε νομική «φόρμουλα»! Θυμίζουμε ότι με το PSI αφαιρέθηκαν 187 εκατ. ευρώ (87 από τα πανεπιστήμια και 100 από τα ΤΕΙ).


Ετσι οι πρυτάνεις διαπιστώνουν πως η «κατάσταση στα πανεπιστήμια βαίνει συνεχώς επιδεινούμενη λόγω της επερχόμενης ολοκληρωτικής διακοπής της χρηματοδότησής τους και της παύσης των διοικήσεών τους, παρ' όλες τις προσπάθειες του υπουργού κ. Γ. Μπαμπινιώτη να συμβάλει στην επίλυση των προβλημάτων». Βέβαια, ο υπουργός Παιδείας της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, ενώ είχε τάξει την αποδέσμευση των προϋπολογισμών για όλο το 2012 τελικά έδωσε τα χρήματα μέχρι τον Ιούλη!
Χτες, το συντονιστικό όργανο της Συνόδου των πρυτάνεων σε ανακοίνωσή του, πέρα από το πρόβλημα με τη χρηματοδότηση, αναφέρει και ότι από 1η Σεπτέμβρη δεν θα υπάρχουν διοικήσεις στα ιδρύματα (Σύγκλητοι και πρυτανικές αρχές) καθώς επίσης και σε πολλές σχολές και τμήματα δε θα υπάρχουν κοσμήτορες και πρόεδροι.
Δεν αγγίζουν τα βασικά σημεία του νόμου - πλαισίου...
Παράλληλα, το συντονιστικό των πρυτάνεων δημοσιοποιεί τα βασικά σημεία για τα οποία εκτιμούν οι πρυτάνεις ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές στο νέο νόμο - πλαίσιο, όπως τα κατέθεσαν στην επιτροπή που επανεξετάζει το νόμο οι πρυτάνεις που συμμετέχουν σε αυτή. Οι προτάσεις των πρυτάνεων αφορούν μόνο ορισμένες πλευρές του νόμου και ουσιαστικά επαναφέρουν προτάσεις που διατυπώθηκαν σε σύνοδό τους, στο τέλος του 2010, όταν είχε ανακοινωθεί το σχέδιο νόμου.
Οι προτάσεις τους συμπυκνώνονται σε 6 σημεία, που είναι τα εξής: Η «αποκατάσταση των ακαδημαϊκών και διοικητικών αρμοδιοτήτων των Συγκλήτων», η «επαναφορά των τμημάτων και των τομέων ως θεμελιωδών ακαδημαϊκών και διοικητικών μονάδων», η «άμεση εκλογή των πανεπιστημιακών αρχών (πρυτάνεων, κοσμητόρων, προέδρων κ.α.) από τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας», η «διασφάλιση της δημόσιας χρηματοδότησης των πανεπιστημίων και αποδέσμευση αυτής από την ακαδημαϊκή αξιολόγηση», η «θεσμική και οικονομική διασφάλιση της φοιτητικής μέριμνας (σίτιση, στέγαση κ.ά.)», η «ανάκληση των κανονιστικών πράξεων εφαρμογής που αφορούν στον ορισμό Οργανωτικών Επιτροπών και τη θέσπιση της ταξινομικής ψήφου».
Οπως είναι φανερό οι προτάσεις των πρυτάνεων, ενώ σε μια πρώτη ανάγνωση εμφανίζονται αρνητικές στο νόμο - πλαίσιο, δεν αγγίζουν τον πυρήνα του νόμου, που είναι η στενότερη πρόσδεση των ΑΕΙ με τις επιχειρήσεις και η λειτουργία και των ίδιων των ΑΕΙ ως επιχειρήσεις, η αποσάθρωση των επιστημονικών αντικειμένων και μια σειρά άλλα ζητήματα που καταργούν ό,τι έχει απομείνει στη δημόσια Ανώτατη Εκπαίδευση. Τα τέσσερα από τα έξι σημεία των προτάσεων των πρυτάνεων αφορούν το θέμα της διοίκησης. Τα άρθρα του νόμου - πλαισίου για τη διοίκηση έχουν να κάνουν με τη λειτουργία των πανεπιστημίων σαν επιχειρήσεις, που θα έχουν χορηγούς και φοιτητές πελάτες, κάτι για το οποίο οι πρυτάνεις δε θέτουν ζήτημα.
Μπορεί να μιλούν για αποδέσμευση της δημόσιας χρηματοδότησης από την αξιολόγηση, αλλά αποδέχονται την αξιολόγηση, που αντικειμενικά οδηγεί σε κατηγοριοποίηση σχολών και ιδρυμάτων και γίνεται ακριβώς για να εντείνει την επιχειρηματική λειτουργία των ιδρυμάτων και τη στενότερη πρόσδεσή τους στην αγορά. Στις αξιολογήσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα έχουν υπάρξει εξάλλου, περιπτώσεις που οι ίδιοι οι... αξιολογητές κάποιων Τμημάτων ήταν επιχειρηματίες και στελέχη επιχειρήσεων.
Τέλος, για το φλέγον ζήτημα της σίτισης και της στέγασης, η εξασφάλιση που ζητούν οι πρυτάνεις, δεν προϋποθέτει αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν σίτιση και στέγαση για τους φοιτητές. Να επισημάνουμε πως στα περισσότερα πανεπιστήμια τα εστιατόρια έχουν δοθεί σε εργολάβους, ενώ εστίες (με βάση το νόμο - πλαίσιο) θα δημιουργηθούν μέσω συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, θα μπορούν να δοθούν σε ιδιώτες οι υπάρχουσες για να τις λειτουργήσουν. Οι πρυτάνεις δεν εκφράζουν καμιά αντίρρηση σε αυτά, αλλά ζητούν «εξασφάλιση» γιατί σε πρώτη φάση οι εστίες περνούν στην ευθύνη των ιδρυμάτων και οι διοικήσεις πιέζουν για άμεση επιπλέον χρηματοδότηση για τη λειτουργία τους.

http://www.inews.gr 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails