Σάββατο 19 Μαΐου 2012

Ο Αμερικανός που έγινε κατά 350 εκατ. πλουσιότερος από την ελληνική κρίση

Ο Αμερικανός που έγινε κατά 350 εκατ. πλουσιότερος από την ελληνική κρίση
Ένας Αμερικανός που ζει στον φορολογικό παράδεισο των Νήσων Καϋμάν έγινε κατά μερικά εκατοντάδες εκατομμύρια πλουσιότερος από την ελληνική κρίση χρέους.

Πρόκειται για τον Κένεθ Νταρτ, κληρονόμο μιας βιομηχανίας πλαστικών ποτηριών. Όπως αποκαλύπτει ρεπορτάζ του βρετανικού Independent, η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε την Τριτη στον λογαριασμό του μια επιταγή 350 εκ. ευρώ καθώς ο Νταρτ πήρε το ρίσκο αρνούμενος να συμμετάσχει στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Το fund του Νταρτ κατείχε ένα σημαντικό μέρος από το περίπου 5% του ελληνικού χρέους που δεν “κουρεύτηκε”. Η ελληνική κυβέρνηση την Τρίτη πλήρωσε το ομόλογο των 436 εκ. που έληγε και ο Νταρτ κέρδισε την μερίδα του λέοντος.
Καθώς εντείνονται οι φήμες ότι οι Έλληνες αποσύρουν μαζικά τις καταθέσεις τους από τις τράπεζες, η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε ότι δεν μπορούσε να “αναμετρηθεί” με το hedge fund του Νταρτ και άλλα παρόμοια funds, funds-κοράκια όπως τα αποκαλεί ο Independent, που έχουν αγοράσει ελληνικό χρέος και απειλούν με μηνύσεις εάν δεν καταβληθούν οι τόκοι τους.

Παρά τις αντιρρήσεις της ΕΕ, η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να αποπληρώσει το ομόλογο, αφού στην παρούσα χρονική στιγμή κρίθηκε ότι το να μην πληρωνόταν το ομόλογο θα δημιουργούσε περισσότερα προβλήματα από ό,τι θα έλυνε.

Ο Independent σημειώνει ότι το fund του Νταρτ μαζί με ένα άλλο, το Elliott Associates, εξακολουθούν να μηνύουν την Αργεντινή στα αμερικανικά δικαστήρια για να απαιτήσουν την πλήρη εξόφληση των ομολόγων που η κυβέρνηση είχε αθετήσει την αποπληρωμή τους το 2002.

Χθες, η εταιρεία αρνήθηκε να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο. Η ελληνική κυβέρνηση, εν τω μεταξύ, δήλωσε ότι οι πληρωμές της Τρίτης δεν δημιουργούν προηγούμενο. Η καταβολή της Τρίτης δεν σημαίνει ότι θα συνεχίσει να διοχετεύει στο μέλλον πόρους από το πακέτο διάσωσης στα ληστρικά hedge funds.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails