Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

Μονόδρομος το κούρεμα στα δάνεια των νοικοκυριών και των ελληνικών επιχειρήσεων.

Την περασμένη εβδομάδα η εφημερίδα «Έθνος» αποκάλυψε, πως υπάρχει στα συρτάρια της κυβέρνησης σχέδιο «κουρέματος» των δανείων, που έχουν χορηγήσει οι τράπεζες στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά, σε μια προσπάθεια να προετοιμαστούν για το μεγάλο κραχ που αναμένεται να επιφέρει στα δάνεια η τεράστια ύφεση. Το σχέδιο παρουσιάστηκε τις προηγούμενες εβδομάδες από την αμερικανική εταιρεία Bain στο υπουργείο Οικονομικών αλλά και στη...
διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος.
Αυτό, ουσιαστικά βασίζεται στην εμπειρία και την τεχνογνωσία, που αποκτήθηκε από παρόμοιο «κούρεμα» των δανειακών υποχρεώσεων των νοικοκυριών, στο οποίο προχώρησε η Ισλανδία, σε ύψος ρεκόρ που ανέρχεται στο 16% του ΑΕΠ της χώρας αυτής. Υπενθυμίζω ότι είναι μια από τρεις χώρες, μαζί με τη δική μας και την Πορτογαλία, που είχε ενταχθεί στο πακέτο βοήθειας της Ε.Ε και του Δ.Ν.Τ.
Παρόμοιο σχέδιο εφαρμόστηκε και στις ΗΠΑ όπου πριν από λίγες ημέρες, όταν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και οι 49 από τις 50 Πολιτείες συμφώνησαν με τις πέντε μεγαλύτερες τράπεζες να διαγράψουν μέρος των οφειλών όσων έχουν στεγαστικά δάνεια. Σήμερα στη χώρα μας, πολύ μεγάλο μέρος των νοικοκυριών και επιχειρήσεων αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα στην ομαλή εξυπηρέτηση των δανείων τους. Αυτά τα δάνεια τα είχαν συνάψει και αυτές τις υποχρεώσεις τις είχαν αναλάβει σε εποχές κατά τις οποίες ήταν πολύ υψηλότερα τα οικογενειακά εισοδήματα και η ελληνική οικονομία ήταν σε διαρκή ανάπτυξη. Επιπλέον, το ύψος του κάθε χορηγούμενου δανείου ήταν σε συνάρτηση με το ετήσιο εισόδημα του δανειολήπτη. Σήμερα, και μετά τις αλλεπάλληλες περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις, η σχέση αυτή έχει ανατραπεί δραματικά και η τήρηση των υποχρεώσεων που έχουν απέναντι στις Τράπεζες είναι και μαθηματικά αδύνατον να τηρηθούν. Δεν είναι τυχαίο ότι οι αιτήσεις προς τα δικαστήρια, για να ρυθμιστούν οι οφειλές των νοικοκυριών βάσει του Ν.3869, είναι καθημερινά χιλιάδες.
Ακόμα και οι Τράπεζες, διαβλέποντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δανειζόμενοι, προτείνουν από μόνες τους νέα «προϊόντα» στους πελάτες τους, προκειμένου είτε να αναχρηματοδοτηθούν οι οφειλές, είτε να επιμηκυνθεί η διάρκεια αποπληρωμής του και να περιοριστεί η μηνιαία δόση. Με τον τρόπο αυτό προσπαθούν να βελτιώσουν την λογιστική απεικόνιση των αποτελεσμάτων τους, περιορίζοντας όσο το δυνατόν τις λεγόμενες επισφάλειές τους.
Θεωρώ ότι πλέον είναι η κατάλληλη στιγμή, προκειμένου οι κυβερνώντες να αποδείξουν έμπρακτα την υποστήριξη στον ελληνικό λαό για τις τεράστιες θυσίες στις οποίες έχει κάνει. Είναι η κατάλληλη στιγμή να μην περιοριστούν σε αυτή την θεωρητική συμπόνια και να αποδείξουν έμπρακτα ότι αισθάνονται το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά. Άλλωστε μέχρι σήμερα είδαμε, και από τα δύο κόμματα που συγκυβερνούν, την «κατανόηση» σε όλο της το μεγαλείο αλλά προς τις Τράπεζες και το Τραπεζικό σύστημα.
Θα πρέπει τώρα, μέσα στον Μάρτιο, και πάντως αμέσως μετά την ολοκλήρωση του κουρέματος των ομολόγων, να ξεκινήσουν συζητήσεις-διαπραγματεύσεις με όλες τις Τράπεζες, οι οποίες εδρεύουν και δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, ελληνικές και ξένες, προκειμένου να γίνει και το λεγόμενο κούρεμα των χρεών των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Θα πρέπει, όμως, να καταλήξουν σε ένα τέτοιο ποσοστό ,το οποίο θα δώσει πραγματική ανάσα στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και ώθηση στην επιχειρηματική δραστηριότητα των επιχειρήσεων. Στην Ισλανδία το ‘’κούρεμα’’ αυτό ξεπέρασε το σαράντα τοις εκατό του κάθε δανείου.
Απευθύνω έκκληση – πρόκληση στους βουλευτές του νομού μας, αλλά και των υπολοίπων περιοχών της Ελλάδας, να αναλάβουν πρωτοβουλία και να πιέσουν σε κάθε κατεύθυνση, είτε προς τον πρωθυπουργό κο Παπαδήμο - που τόσο καλά γνωρίζει το Τραπεζικό Σύστημα- είτε προς τις ηγεσίες των κομμάτων τους, προκειμένου να ξεκινήσουν άμεσα οι συζητήσεις με τις Τράπεζες, για να μην μείνουν πάλι στα χαρτιά και στα συρτάρια των υπουργικών γραφείων προτάσεις, που μπορούν να βοηθήσουν στην βελτίωση της οικονομικής κατάστασης όλων μας αλλά και να τονώσουν και την επιχειρηματική δραστηριότητα.
Θα πρέπει να αποδείξουν οι βουλευτές μας, ότι μπορούν να διαχωρίσουν το ΚΟΙΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΤΕΧΝΙΑΚΟ Ή ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ και ότι μπορούν να αναλάβουν πρωτοβουλίες τέτοιες, οι οποίες θα παράξουν ένα μόνιμο κοινωνικό ισοδύναμο έναντι των απίστευτων και ισοπεδωτικών θυσιών τις οποίες έχουν υποστεί οι Έλληνες πολίτες.
Να αποδείξουν ότι όλες οι θυσίες, οι περικοπές και το κούρεμα του χρέους, μπορούν να βελτιώσουν άμεσα, εντός του 2012 την καθημερινή ζωή των Ελλήνων και ότι υπάρχει μία προοπτική και ελπίδα, ότι σύντομα θα μπορέσουμε όλοι μας να ανασάνουμε καλύτερα, οικονομικά και κυριολεκτικά.
Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή.
(από katerinopoulos)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails