Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

Οργή και συστάσεις για τη γαλάζια Βαβέλ περί αυτοδυναμίας

Ακόμα και αναφορές σε «προγραμματικές συγκλίσεις» προκαλούν... «αλλεργία».
 Οργή και συστάσεις για τη γαλάζια Βαβέλ περί αυτοδυναμίας
Γράφει ο Αρης Ραβανός   
Ο προορισμός είναι γνωστός για τα κόμματα εξουσίας. Η πινακίδα είναι εκεί από χρόνια: «Προς αυτοδυναμία». Όσοι την ακολουθούν πάρα πολλές φορές έχουν δυσκολευθεί. Στη σημερινή εποχή της πολιτικής ρευστότητας, ορισμένοι επώνυμοι βουλευτές της Ν.Δ., κυρίως στις...
παρασκηνιακές ζυμώσεις τους, λένε ότι αυτός ο δρόμος δεν βγάζει πουθενά.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Αντ. Σαμαράς είναι κατά μία έννοια, ο ίδιος, «κυνηγός της αυτοδυναμίας» και παίρνει τους δρόμους: περιοδείες στην Ε.Ε., συνεδριάσεις κομματικών οργάνων, όπως της Πολιτικής Επιτροπής την προσεχή Κυριακή, εξορμήσεις στην ελληνική περιφέρεια, κ.α.
Στην πορεία προστίθενται και νέοι προορισμοί και με σύνθημα την πανστρατιά και πυξίδα τη διεύρυνση, προσπαθεί να διαμορφώσει συνθήκες αυτοδυναμίας.
Η συζήτηση που τροφοδοτείται εσχάτως με μεγάλη ένταση και από νεοδημοκρατικά στελέχη περί μετεκλογικής συνεργασίας ΠαΣοΚ και Ν.Δ. απομαγνητίζει την πυξίδα του κ. Σαμαρά. Οι αντικρουόμενες απόψεις πολλών εντός της Ν.Δ. οδηγούν εκ του αποτελέσματος σε αδιέξοδο.

Αυστηρό μήνυμα Σαμαρά
Πολλοί λένε ότι είναι δύσκολη η επίτευξη της αυτοδυναμίας και επικαλούνται και τις δημοσκοπήσεις. Το αναγνωρίζουν πολλοί και στη Ν.Δ. Κανείς όμως δεν θέλει να εκτροχιαστεί το προεκλογικό τραίνο της Ν.Δ. πριν φθάσει στην τελική ευθεία των εκλογών.
Ο ίδιος δεν θέλει να χάσει τον τελικό προορισμό και εμφανίζεται εξοργισμένος με όσοι υποστηρίζουν δημόσια τέτοια σενάρια. Ως «τιμονιέρης» της Ν.Δ. και έχοντας το γενικό πρόσταγμα για την εκλογική αντεπίθεση και προεκλογική στρατηγική του κόμματος, είναι αποφασισμένος την προσεχή Κυριακή με την ομιλία του στην Πολιτική Επιτροπή να σταματήσει κάθε συζήτηση για μελλοντικές συνεργασίες και θα επιμείνει στο στόχο της αυτοδυναμίας.
Ο κ. Σαμαράς με την ομιλία του στην Πολιτική Επιτροπή της Ν.Δ. θα ξεκαθαρίσει και σε αυστηρό τόνο ότι το κόμμα του στοχεύει στην αυτοδυναμία και θα ζητήσει από τα στελέχη να είναι προσεκτικά στις παρεμβάσεις τους και να μην τροφοδοτούν τη σχετική συζήτηση.

Οργή και αυστηρές συστάσεις
Η οργή περισσεύει στο επιτελείο του προέδρου της Ν.Δ. από τα στελέχη που με τις παρεμβάσεις τους, προδικάζουν ουσιαστικά το εκλογικό αποτέλεσμα, αποκλείουν, εκ των λεγομένων τους και της ερμηνείας τους, την αυτοδυναμία και κάνουν λόγο για συνεννοήσεις, που παραπέμπουν σε κυβερνήσεις συνεργασίας.
Ακόμα και οι αναφορές σε «προγραμματικές συγκλίσεις» προκαλούν αλλεργία, αφού παραπέμπουν σε μελλοντικές κυβερνήσεις συνεργασίας, κατά το παράδειγμα του μεγάλου συνασπισμού της Γερμανίας.
Στην ηγετική ομάδα της Ν.Δ. θεωρούν ότι η συζήτηση που διεξάγεται με ένταση, στερεί από το κόμμα τα περιθώρια να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία και μιλάνε για τη δημιουργία συνθηκών ηττοπάθειας, που δεν αρμόζει σε κόμμα εξουσίας.
Άλλα στελέχη, σημειώνουν ότι όλο αυτό το σκηνικό, ενισχύει και τα κόμματα που κινούνται στο χώρο της δεξιάς, όπως π.χ. το κόμμα «Ανεξάρτητοι Ελληνες» του κ. Π. Καμμένου.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος, ήδη έχουν γίνει αυστηρές παρατηρήσεις από θεσμικά στελέχη της Ν.Δ. προς τους βουλευτές που συντηρούν τα σενάρια περί μετεκλογικής συνεργασίας με το ΠαΣοΚ.

Πανσπερμία απόψεων και εκτιμήσεων
Στην Κ.Ο. και στο κόμμα διίστανται οι απόψεις για το τι θα γίνει την επαύριο των εκλογών. Οι απαντήσεις διαφέρουν, από τη φράση «η Ν.Δ. θα είναι αυτοδύναμη» του γραμματέα του κόμματος κ. Ανδρ. Λυκουρέντζου μέχρι την αναφορά «θα μπορούσα να συνεργαστώ περισσότερο με το ΚΚΕ παρά με το ΠαΣοΚ» του τομεάρχη Μεταφορών Μιχ. Παπαδόπουλου.
«Ο ελληνικός λαός θα αποφασίσει: Θα εμπιστευθεί αυτόν που μπορεί ή θα εξωθήσει σε θολές συνεργασίες, οι οποίες μπορεί να είναι όχι μόνο αναποτελεσματικές αλλά και αδιέξοδες» είπε (Ρ/Σ ΝΕΤ) με έμφαση ο γραμματέας Προγράμματος της Ν.Δ. κ. Ευρ. Στυλιανίδης.
Την ίδια στιγμή, ο τομεάρχης Παιδείας της Ν.Δ. κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλος, έλεγε (Βήμα fm 99.5), ότι ακόμα και εάν το κόμμα του σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση θα πρέπει να αναζητήσει την εθνική συνεννόηση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
«Η δική μου άποψη είναι ότι αν η ΝΔ κερδίσει την αυτοδυναμία προφανώς, θα πρέπει να σχηματίσει μια κυβέρνηση αυτοδύναμη. Από την άλλη πλευρά όμως θα πρέπει να πετύχει τη μέγιστη δυνατή συνεννόηση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Κυρίως, για να επιτύχουμε τη μέγιστη δυνατή συναίνεση στα μείζονα, σημαντικά ζητήματα» υποστήριξε.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. κ. Ν. Δένδιας έθεσε το πραγματικό πρόβλημα, υποστηρίζοντας ότι η αυτοδυναμία μπορεί να επιτευχθεί, αρκεί «να εκπέμψουμε ένα ισχυρό μήνυμα ως προς το δίλημμα το οποίο πρέπει να απαντήσει η ελληνική κοινωνία και να είμαστε πειστικοί στον τρόπο που διατυπώνουμε τις θέσεις μας, για να οδηγήσουμε όλα αυτά τα περιθωριακά κόμματα σε ένα όριο εισόδου στη Βουλή».
Παράλληλα, ο κ. Δένδιας, αναγνωρίζοντας πως αυτά τα μικρά κόμματα (εννοούσε ΛΑΟΣ, Δημοκρατική Συμμαχία και τους Ανεξάρτητους Ελληνες), στερούν εκλογική επιρροή από τη Ν.Δ. εμφανίστηκε αισιόδοξος, λέγοντας (Ράδιο 9), ότι «αυτές οι εκλογές έχουν ένα μεγάλο προσόν: σπάνια υπάρχει τόσο καθαρό το άσπρο και το μαύρο».
Στον απόηχο των δηλώσεων των κκ. Μ. Βαρβιτσιώτη (ανέφερε ότι δεν είναι προαποφασισμένο και προειλημμένο και πως μετεκλογικές συνεργασίες αποφασίζονται αφού δούμε τα αποτελέσματα των εκλογών) και Κυρ. Μητσοτάκη (σημείωσε πως είναι πιθανόν να μεταβούμε από μια εποχή αυτοδύναμων κυβερνήσεων σε μια εποχή κυβερνήσεων συνεργασίας), που προκάλεσαν έντονες συζητήσεις, ο διπλωματικός σύμβουλος του προέδρου της Ν.Δ, ο κ. Ανδρ. Ψυχάρης, ενίσχυσε την κεντρική γραμμή του κόμματος.
«Επειδή μιλούν διάφοροι για μετεκλογικά σενάρια, αυτό να το διευκρινίσουμε, το είπε και ο Πρόεδρος την Κυριακή, εμείς θα δώσουμε τη μάχη για αυτοδυναμία. Πιστεύω θα την πετύχουμε» είπε (Ρ/Σ Αθήνα 9.84) και συμπλήρωσε: «Είμαστε το μόνο υπεύθυνο πολιτικό κόμμα και η μόνη δύναμη που μπορεί να βγάλει σε πέρας ένα οικονομικό πρόγραμμα που κοιτάει στην ανάπτυξη ώστε να βγει ο τόπος αυτός από την κρίση».

Η πανστρατιά προκαλεί αλλεργία ...

Τα σενάρια περί διεύρυνσης της Ν.Δ. προκαλούν εντάσεις και αν και η συζήτηση στο παρασκήνιο έχει φουντώσει για τα καλά για επικείμενες μετακινήσεις προς το κόμμα που ηγείται ο κ. Σαμαράς, όλοι δημοσίως την ξορκίζουν.
Στο επίκεντρο των σεναρίων βρίσκονται στελέχη και βουλευτές της Δημοκρατικής Συμμαχίας και γίνεται λόγος για προσχώρηση ορισμένων στη ΝΔ.
Ενας εκ των βουλευτών της Δημοκρατικής Συμμαχίας, ο βουλευτής Ηρακλείου, κ. Ελ. Αυγενάκης, εμφανίστηκε με ιδιαίτερα επιθετικό ύφος και διέψευσε τα σχετικά σενάρια.
«Αυτές οι διαρροές - διότι για διαρροές πρόκειται - είναι αήθεις επιθέσεις προς το πρόσωπό μου, αλλά και προς την Δημοκρατική Συμμαχία...Αναγκάζομαι να διαψεύδω καθημερινά στοχευμένα και ενορχηστρωμένα σχόλια, που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα» είπε και συμπλήρωσε: «Αυτή η επίθεση όμως αποδεικνύει την δυναμική που έχει αποκτήσει η Δημοκρατική Συμμαχία. Αν πιστεύουν πως χτυπώντας το δυνατό άλογο θα κερδίσουν τη κούρσα, θα πρέπει να είναι έτοιμοι για δυσάρεστες εκπλήξεις».
(από tovima)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails