Δευτέρα 12 Απριλίου 2010

Η Γερμανική κατοχή και οι ερχόμενες εκλογές στην Αγγλία.

ΦωτογραφίαΟ πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου κ. Βrown προκήρυξε τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών (6 Μαΐου). Οι εκλογές διεξάγονται εν μέσω βαθιάς οικονομικής ύφεσης. Η ανεργία, για παράδειγμα, τον Ιανουάριο έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από την εποχή ανάληψης της εξουσίας από το Εργατικό Κόμμα. Παράλληλα, έχει δημιουργηθεί ένα τεράστιο έλλειμμα στα κρατικά ταμεία, γεγονός που έχει υποβαθμίσει την... πιστοληπτική ικανότητα της χώρας. Συγκεκριμένα το κρατικό έλλειμμα από 40% του ΑΕΠ (προ της κρίσης) ανέρχεται στο 100% του ΑΕΠ. Να σημειωθεί πως το έλλειμμα της Βρετανίας θα αγγίξει τις 178 δισεκατομμύρια λίρες το τρέχον έτος, περισσότερο δηλαδή από το περσινό σύνολο των δαπανών της Βρετανίας για την εκπαίδευση, την υγεία και την άμυνα. Στο μεταξύ οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν τη δεξιά (Τόρις) να προηγείται κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες. Εάν αυτή η σφυγμομετρική τάση διατηρηθεί κατά τη μέρα των εκλογών, τότε οι Εργατικοί αναμένεται να χάσουν την εξουσίαμετά από δεκατρία χρόνια διακυβέρνησης.
Μολοταύτα, ουκ ολίγοι πολιτικοί αναλυτές εικάζουν πως το αποτέλεσμα είναι αμφίρροπο και ως εκ τούτου η προκύπτουσα κυβέρνηση θα είναι μειοψηφίας. Σε κάθε περίπτωση, όποια κυβέρνηση και αν προκύψει δεν αναμένεται να ανατρέψει τη γνωστή νεοαποικιοκρατική - ιμπεριαλιστική πολιτική του Λονδίνου στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένης και της φιλοτουρκικής του στάσης στο κυπριακό. Τα γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά συμφέροντα σε αυτή την περιοχή εκλαμβάνονται εξακολουθητικά ως ζωτικής σημασίας για τις κυβερνώσες εθνικιστικές /σοβινιστικές ελίτ του Ηνωμένου Βασιλείου, οι οποίες βέβαια μηχανεύονται παντοίους τρόπους - με κυρίαρχο πάντα το στρατηγικό δόγμα divide et impera - προκειμένου να διασφαλιστεί η εποπτεία και ηγεμονία τους.
Θα έλεγα λοιπόν πως αποτελεί πολιτική αβελτηρία να μη βλέπει ή να υποβαθμίζει κανείς αυτή τη διάσταση και κυρίως να μη λαμβάνει υπόψη του την ίδια την ιστορία. Για του λόγου το αληθές, καταφεύγω στον Μάρκο Βαφειάδη που φυλακίστηκε και εξορίστηκε για την κομμουνιστική του δράση και που αργότερα έγινε ο αρχηγός του Δημοκρατικού Στρατού και πρωθυπουργός της Προσωρινής Δημοκρατικής Κυβέρνησης (1947). Ο Βαφειάδης στη συνέντευξη του στο «Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα» το 1984 (Ο ΜΥΣΤΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ: ΒΡΕΤΑΝΟΙ-ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΕΜΦΥΛΙΟΣ. Μέρος Δεύτερο: ΔΕΚΕΜΒΡΙΑΝΑ-ΕΜΦΥΛΙΟΣ)

υποστηρίζει πως «....και στο ΕΑΜ μέσα βρίσκονται άνθρωποι οι οποίοι ήταν, όπως φάνηκε, όπως ο φίλος μας ο Σβόλος για παράδειγμα, άνθρωπος ο οποίος εν πάση περιπτώσει συμπαθούσε και αγαπούσε την Αγγλία και την Ελλάδα μαζί και προσπαθούσε να είναι ο αγωγός της αγγλικής πολιτικής στην Ελλάδα και όπως και το κατάφερε αυτό το πράγμα. Όταν πήγαν στον Λίβανο σαν εθνική αντιπροσωπεία από εδώ πέρα ο Παπανδρέου έβριζε πατόκορφα το ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ, ο Τσόρτσιλ τα ίδια έκανε, έβριζαν τους παρτιζάνους, εμάς δηλαδή, ότι είμαστε ληστές, ότι είμαστε δολοφόνοι και ό,τι ήθελες και γράφουν ένα γράμμα ο Ρούσσος, ο Σβόλος και ο Περιφρονίδης. Είχαν στο μεταξύ κατατσακίσει το κίνημα της αντίστασης στην Μέση Ανατολή που ήταν ο στρατός της Μέσης Ανατολής, ένας στρατός υπέροχος, ελληνικός δηλαδή, που είχε πάρει μέρος στον πόλεμο κ.λπ. και τον είχαν κατατσακίσει. Με διαταγή του Τσόρτσιλ έγιναν όλα αυτά τα πράγματα και της ελληνικής κυβέρνησης και του κάνουν ένα γράμμα σαν τον ευεργέτη της Ελλάδας και ότι να μην κοιτάξει ότι τον πίκραιναν εδώ οι άμυαλοι Έλληνες, αυτοί όμως θα αποδείξουν ότι είναι πραγματικοί φίλοι της Ελλάδας κ.λπ.».
Και συνεχίζει ο Βαφειάδης «... όπως αποδείχθηκε τώρα ο Τσόρτσιλ, όσο αισχρό και να είναι αποδεικνύεται τώρα από αρχεία, είχε κάνει συμφωνία με τους Γερμανούς, με τον Χίτλερ να παραδώσουν τη γερμανική Θεσσαλονίκη στους Άγγλους με αντάλλαγμα να φύγουν τα στρατεύματα τα γερμανικά από την Ελλάδα, όταν θα αποχωρήσουν χωρίς να ενοχληθούν... Στη συνέχεια παραδώσαμε μετά από κάμποσες μέρες την εξουσία στους Άγγλους, οι οποίοι παρέδωσαν κατευθείαν στα τάγματα ασφαλείας. Πολύ σημαντικό είναι να τονιστεί ότι οι κυριότερες δυνάμεις, εκτός από τους Άγγλους, ήταν δυνάμεις των ταγμάτων ασφαλείας που είχαν οργανώσει οι Γερμανοί με συμμετοχή και Άγγλων και των μερικών αστικών κομμάτων που εγκρίνανε αυτή την οργάνωση των ταγμάτων ασφαλείας και το Δεκέμβρη αυτοί χρησιμοποιήθηκαν». Αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα της ιστορικής αυτογνωσίας αλλά και την κριτική στάση έναντι των γεγονότων, μπορούμε να οικοδομήσουμε ασφαλέστερα το μέλλον μας.
του Του Κώστα Γουλιάμου*  

*Ο Κώστας Γουλιάμος είναι Αντιπρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου. 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ,

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails