Δευτέρα 12 Απριλίου 2010

Οι παραβιάσεις των τούρκων...

Η τουρκική προπαγάνδα στα ελληνοτουρκικά αλλά και στο Κυπριακό παρουσιάζεται ακατανίκητη λόγω της αδυναμίας της Αθήνας και της Λευκωσίας να την αντιμετωπίσουν. Ιδιαίτερα σήμερα με τη διεθνή ανυποληψία στην οποίαν έχει περιέλθει η Ελλάδα, η τουρκική προπαγάνδα είναι ασύδοτη. Έτσι ενώ η Άγκυρα κορυφώνει τις προκλήσεις της στο Αιγαίο, τόσο ο Τούρκοςπρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν όσον και ο Τούρκος υπουργός Επικρατείας Εγκεμέν Μπαγίς κάνουν λόγο για μείωση των εξοπλισμών. Ακόμη και πολιτικοί αναλυτές που υποστηρίζουν με θέρμη τον ελληνοτουρκικό διάλογο και την πολιτική της ελληνοτουρκικής προσέγγισης που υιοθετήθηκε από τους Σημίτη - Παπανδρέου, αντιλαμβάνονται ότι η Άγκυρα...
εκμεταλλεύεται την ελληνική αδυναμία με τη σημερινή συγκυρία της οικονομικής κρίσης που περνά η Ελλάδα για να επιβάλει τις επεκτατικές της βλέψεις τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Κύπρο. Έτσι για παράδειγμα ο Γιάννης Καρτάλης τονίζει πως είναι «προφανές ότι αν οι επαναλαμβανόμενες αυτές δηλώσεις (για μείωση των εξοπλισμών) δεν συνοδευθούν και από τις ανάλογες ενέργειες για τη μείωση της έντασης, τότε θα παραμείνουν στο απλό επίπεδο της προπαγάνδας, με στόχο τη βελτίωση της εικόνας της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση» (Το Βήμα, 3-4-2010). Ο δε Γιάννης Πρετεντέρης σχολιάζοντας τις δηλώσεις Μπαγίς διερωτήθηκε γιατί η Τουρκία, αν είναι ειλικρινής, «δεν μειώνει πρώτη τους εξοπλισμούς της». Και συνεχίζει: «Αν οι Τούρκοι στρατηγοί μετατραπούν αιφνιδίως σε “παιδιά των λουλουδιών” δεν βλέπω γιατί η Ελλάδα θα συνεχίσει να υποκύπτει στις πιέσεις των άπληστων Γερμανογάλλων για να αγοράσει φρεγάτες, υποβρύχια και άρματα μάχης. Θα γεμίσουμε τη χώρα με σχολεία και δρόμους. Διότι, υπό αυτήν την έννοια, προτιμώ κι εγώ να φτιάχνουμε σχολεία από το να αγοράζουμε φρεγάτες. Αρκεί να μην καταλήξουν τα παιδιά μου στο κρυφό σχολειό (Τα Νέα, 1-4-2010). Έτσι φαίνεται πως μόνο κάποιοι στη Λευκωσία που επισκέφτηκαν τελευταία τον Ερντογάν, παίρνουν τοις μετρητοίς όσα τους είπε. Ασφαλώς κανένας σώφρων άνθρωπος δεν μπορεί να είναι υπέρ των εξοπλισμών και υπέρ της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Και βεβαίως θα πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για την ειρηνική διευθέτηση των ελληνοτουρκικών διαφορών. Όταν όμως υιοθετείται χωρίς καμιά κριτική σκέψη η τουρκική προπαγάνδα, καθόλου δεν εξυπηρετείται ο στόχος της ειρήνης. Οδηγεί μάλιστα στα αντίθετα αποτελέσματα. Όσον αφορά δε την Κύπρο, όπου λίγο πολύ λησμονήθηκε η κατοχή, αναβαθμίστηκε ο Ταλάτ και νομιμοποιήθηκε με δική μας ανοχή αλλά και από εμάς τους ίδιους, οδηγούμαστε σε επικίνδυνα μονοπάτια. Η Κυπριακή Δημοκρατία υποβαθμίζεται και στη διεθνή σκηνή επικρατεί βαθμιαία η Κύπρος «των δύο ηγετών».
Υπό αυτή την έννοια ενισχύεται η Τουρκία ως περιφερειακή υπερδύναμη με μια νεοοθωμανική επεκτατική εξωτερική πολιτική που επιδιώκει την επανοριοθέτηση του αιγαιακού χώρου και την προτεκτοροποίηση της Κύπρου. Ασφαλώς και συντελούνται σημαντικές αλλαγές στην Τουρκία. Αλλά η μονοδιάστατη ανάγνωση τούς οδηγεί όχι μόνο στην υιοθέτηση της τουρκικής προπαγάνδας αλλά και στην αποδυνάμωση της διαπραγματευτικής μας ικανότητας. Και σίγουρα δεν εξυπηρετεί την ειρήνη αφού ενθαρρύνει την τουρκική αδιαλλαξία.
Το ερώτημα που τίθεται είναι αν υπάρχουν ακόμη δυνάμεις αντιστάσεως στους τουρκικούς αυτούς σχεδιασμούς. Ασφαλώς υπάρχουν, υπό δύο όρους: Πρώτον, οι ελληνικές πολιτικές και λοιπές ελίτ που εγκλημάτισαν όλα αυτά τα χρόνια σε βάρος του ελληνικού λαού θα αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση και θα ανορθώσουν το διεθνές κύρος της χώρας. Και δεύτερον, ο κυπριακός λαός θα αντισταθεί σε μια λύση αντίθετη στις δημοκρατικές προδιαγραφές και η οποία δεν θα κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα και ένα δημοκρατικό πολιτειακό σύστημα (π.χ. εναλλακτική προεδρία, σταθμισμένη ψήφος κ.λπ.). Θα αντισταθεί δε ακόμη στην όποιας μορφής τουρκική επικυριαρχία, συμπεριλαμβανομένων των τουρκικών εγγυητικών και επεμβατικών δικαιωμάτων, της τουρκικής στρατιωτικής παρουσίας στο [ νησί και της δημογραφικής αλλαγής με την παρουσία των εποίκων. Εξυπακούεται ότι τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, στο πλαίσιο μιας δημοκρατικής πολιτείας, θα είναι απόλυτα σεβαστά. 

Του Στέφανου Κωνσταντινίδη* 

* Ο Στέφανος Κωνσταντινίδης είναι καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Κεμπέκ του Καναδά και επιστημονικός συνεργάτης του Πανεπιστημίου Κρήτης. stephanos.constantinides@gmail.com&(από kapistri)



(από kapistri)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails