Τρίτη 6 Απριλίου 2010

Πάλι εμείς θα σας λέμε τι να κάνετε;....

Το laptop των 100 δολαρίων!...(ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ)
Μια πρωτοπορία «τρέχει» στο 9ο δημοτικό σχολείο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Ιωαννίνων, στο Κάστρο, δίπλα στο Σουφαρί Σεράι, εδώ και περίπου ένα μήνα. Στο συγκεκριμένο σχολείο οι μικροί μαθητές είναι οι πρώτοι στα Γιάννενα και μερικοί από τους πεντακόσιους σε όλη την Ελλάδα, που χρησιμοποιούν στο μάθημά τους το OLPC.
Το «μαθητικό λάπτοπ», αλλιώς «λάπτοπ των...
100 δολαρίων» ή ακόμη πιο απλά «ΧΟ». Ο απλός υπολογιστής είναι η υλοποίηση του σχεδίου που ξεκίνησε πριν από μια πενταετία, όταν ο ελληνοαμερικάνος επιστήμονας του ΜΙΤ Νίκολας Νεγκρεπόντε παρουσίασε το όραμά του: Το «Ένα λάπτοπ για κάθε παιδί» ένα φτηνό μηχάνημα με εύκολη δικτύωση, θεωρητικά ακόμη και σε περιοχές που δεν υπάρχει άμεση πρόσβαση στο ίντερνετ, με ανοιχτό λογισμικό ώστε να μπορεί να το χρησιμοποιήσει, αλλά κυρίως να επέμβει σε αυτό ο καθένας. Ο σκοπός του, εκπαιδευτικός. Να χρησιμοποιηθεί δηλαδή στην εκπαιδευτική διαδικασία, αλλά να μπορεί να γίνει και «μελλοντικό» εργαλείο για τα παιδιά, καθώς ο σχεδιασμός του επιτρέπει τη χρήση του ως ebook, για την ανάγνωση «ηλεκτρονικών» βιβλίων, καθώς και άλλα ενδιαφέροντα πραγματάκια, αρκεί να έχει κανείς φαντασία.
Το πρωτότυπο και πολύ ενδιαφέρον εγχείρημα «τρέχει» εδώ και λίγο καιρό στο 9ο δημοτικό, με τη συνεργασία του σχολείου και του Κέντρου Πληροφόρησης Νέων Τεχνολογιών του 1ου γραφείου Ιωαννίνων. Οι υπολογιστές που πήρε το σχολείο είναι μερικοί από τους 500 συνολικά που μοιράστηκαν στα ελληνικά σχολεία τον περασμένο Φεβρουάριο.
Την πρωτοβουλία πήραν το ηλεκτρονικό περιοδικό Re-Public και η Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού / Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα, η μη κερδοσκοπική εταιρία που έχουν δημιουργήσει εδώ και δύο χρόνια 25 ελληνικά πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα και τεχνολογικά ιδρύματα.
Τα 500 λάπτοπ πήγαν σε 28 συνολικά σχολεία και εκπαιδευτικές κοινότητες σε όλη τη χώρα. Εκτός από το 9ο δημοτικό διαπολιτισμικής εκπαίδευσης Ιωαννίνων, τα OLPC έχουν πάρει οι ξενώνες φιλοξενίας ανηλίκων της κοινωνικής οργάνωσης υποστήριξης νέων «Άρσις» στη Θεσσαλονίκη, το γυμνάσιο Σμίνθης και το 2ο πειραματικό δημοτικό στη Φλώρινα, όπου πήρε πρώτα το OLPC τον περασμένο Σεπτέμβριο, κ.α. Στο 9ο δημοτικό Ιωαννίνων υπάρχουν έντεκα υπολογιστές, το μάθημα γίνεται στην 5η δημοτικού από τις 19 Μαρτίου και στο εγχείρημα συμμετέχει η δασκάλα τους Κυριακή Συννεφακοπούλου.
Όλα τα στοιχεία για το «πού και ποιος» σχετικά με τα λάπτοπ, υπάρχουν εδώ.. Δυστυχώς, το εγχείρημα στα Γιάννενα καλύπτεται και από ένα πέπλο «μυστικότητας» από τους υπευθύνους του προς τον Τύπο, μυστικότητα η οποία ευτυχώς δεν αφαιρεί τίποτε από τη δουλειά που έχουν κάνει, αλλά και από τη σημασία του εγχειρήματος.
Κάλεσμα συμμετοχής
Τη στιγμή λοιπόν που τα δημοτικά σχολεία των Ιωαννίνων, αλλά και άλλων περιοχών διαθέτουν υπολογιστές τόσο παλιούς που δεν μπορούν να «τρέξουν» καινούργιες εκπαιδευτικές εφαρμογές τις οποίες προωθεί το υπουργείο Παιδείας, με αποτέλεσμα να είναι απλώς διακοσμητικοί, υπάρχει μια σημαντική πρωτοβουλία που ξεκινάει από τις ανοιχτές διαδικτυακές κοινότητες.
Αυτές, συνεχίζουν να ζητούν τη συνδρομή του κόσμου στην προσπάθειά τους, μια και η κρατική στήριξη δεν περισσεύει. Οι ενδιαφερόμενοι για συμμετοχή στην προσπάθεια μπορούν να απευθυνθούν στις σχετικές ιστοσελίδες της ΕΕΛ/ΛΑΚ, ενώ για περισσότερες γενικές πληροφορίες, υπάρχει ο ιστότοπος του OLPC.
Η σχετική ιστοσελίδα του 9ου δημοτικού, είναι εδώ.

ΥΓ Αβόλευτος: Δήμαρχοι του Μεσολογγίου και των άλλων δήμων της Αιτωλοακαρνανίας καθώς και Νομάρχη Αιτωλοακαρνανίας. Ήταν τόσο δύσκολο να διαθέσετε αυτό το ελάχιστο ποσό για να αναβαθμιστεί και λίγο η εκπαίδευση στον νομό, ή πάλι εμείς πρεπει να σας δείχνουμε το δρόμο;....

(από Ηπειρωτικός Αγών και Epirus-Ellas)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails